BOSRIT-check

Uit Transalp Club Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Na een grondige voorbereiding van mens en machine ben je er helemaal klaar voor: Het feest kan beginnen!

Begin nooit alleen aan een allroad rit. Zorg voor een “Buddy”, net als in de duiksport. Bij schade of letsel kan je buddy hulp verlenen of hulp gaan halen. En doet je motor het helemaal niet meer, dan kom je toch nog thuis: als duo passagier! Bovendien is het veel leuker om met anderen van je gemeenschappelijke hobby te genieten. Zo kun je ervaringen met elkaar delen en tips uitwisselen.


Stel je mentaal in op de dingen die gaan komen. Wees niet bang om te vallen. Als je denkt dat je gaat vallen gebeurt dat meestal ook. Rij
onbevangen, rij relaxed. Wanneer je gespannen bent voel je de motor minder goed aan. Je voertuigbediening wordt minder soepel: correcties zijn impulsief en je handelingen worden minder gecontroleerd uitgevoerd. Dat gaat ten koste van je voertuigbeheersing. Je gaat je fixeren op probleemsituaties. Je ziet letterlijk en figuurlijk geen uitweg meer. Je kunt eigenlijk alleen maar vallen!

Accepteer op voorhand dat je een keer kunt vallen. Dat rijdt heerlijk relaxed. Als naderhand blijkt dat de rit schadevrij was is er alleen maar sprake winst. Je had niets te verliezen. Voor motoren met een ABS systeem of traction control geldt: zet het uit voordat je op onverharde ondergrond gaat rijden. Door de werking van het ABS systeem wordt je remweg extreem lang en traction control werkt juist averecht in het zand. Neem gereedschap en wat extra onderdeeltjes voor een noodreparatie mee. Een mobiele telefoon is bijna niet meer weg te denken in onze maatschappij. Altijd makkelijk, ook bij een allroad rit. Bijvoorbeeld om hulptroepen te mobiliseren. Of om het thuisfront te laten weten dat je wat langer buiten blijft spelen omdat het daar zo leuk is.

Met een simpel ezelsbruggetje vergeet je niets. Vlak voor de start doe je nog snel even de “B.O.S.R.I.T.- check”:

B = Buddy present? Bandenspanning OK?
O = Onderdeeltjes + gereedschap bij me?
S = Spiegels en hendels OK?
R = Rubbers van de voetsteunen? Remmen: ABS uit?
I =Instelling en mentaliteit OK?
T = Telefoontje bij me?

Tot slot Begin fit aan je B.O.S.R.I.T.