Anti-Diefstal

Uit Transalp Club Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het dievengilde kunnen we onderscheiden in de profs en de leken.

Het grootste verschil zit hem in het feit dat de profs doelbewust op zoek zijn naar jouw motor en daar door ook al over afzetkanalen beschikken of er een ander doel meehebben.

De leken daartegen zijn net een soort gelukzoekers en proberen zonder veel moeite een paar knakente scoren Deze laatste groep is meestal de groep waarmee wij als slachtoffer mee te maken hebben.
Om te proberen dat ze jouw motor voorbij gaan is met simpele maatregelen te bewerkstelligen:


 • parkeer op een verlichte en zeer toegankelijke plaats
 • ontrek het voertuig aan het gezicht (parkeerhoes?)
 • gebruik je stuurslot
 • gebruik een deugelijk slot om je motor vast aan een aards obstakel vast te leggen

Tip is hierbij is om het slot aan de binnenzijde vast te leggen als deze bij een muur geparkeerd staat (moeilijker toegankelijk) en indien mogelijk het niet op de grond te laten rusten zodat het minder toegankelijk is voor bijv beton schaar(ivm hefboomwerking). Gebruik om deze reden ook niet een te smal beugelslot ivm kunnen torderen.

 • leg het slot zodanig aan je motor dat zelfs bij verwijdering van onderdelen deze zijn functie blijft behouden (een voorwiel is zo verwijderd)
 • Als afschrikking wil ook nog wel eens een alarmledje en of sticker werken
 • Uiteraard komt dan nog de startblokkering om de hoek kijken alsmede een alarm
 • als preventie kun je ook gebruik maken van het tag system waarbij belangrijke onderdelen gekenmerkt zijn

Kettingen en sloten zijn er in vele soorten en kwaliteiten met allemaal een kenmerk , ze zijn te forceren al duurt het bij de ene wat langer dan de ander en dat kan net het verschil maken.

En mocht dan toch het onvermijdelijke gebeuren......
zorg er dan voor dat je alle gegevens van je motor hebt.
kenteken.. okee maar zaken als motornummer/frame nummer carburateur nummer,kleur bijzondere zaken die alleen de eigenaar kan weten zoals modificatie\'s foto\'s en probeer deze gegevens zo snel mogelijk te verspreiden.
De kans neemt aanzienelijk af na 48 uur.

SMC-Alarm

S.C.M. ALARM Omdat er jaarlijks regelmatig motorfietsen worden gestolen hebben de verzekeringsmaatschappijen inmiddels onderling besloten ook in de motorfietswereld beveiligingen te eisen. Om een motorfiets goed te beveiligen moet er een combinatie worden toegepast uit een mechanische en electronische beveiliging ,electronisch wil dus zeggen een motoralarm. In Nederland is SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging) de instantie die zich bezighoudt met het erkend inbouwen van beveiligingssystemen. De verzekeringsmaatschappijen kunnen nu gaan eisen van de klant om een SCM gekeurd alarm op je motor te laten installeren.

Gatverdamme is meestal de eerste reactie van de meeste rijders. Ten eerste geeft een alarm vaak storingen met als gevolg: vals alarm, de accu loopt snel leeg door het stroomverbruik van het alarm en het alarm wordt ook wel eens aktief terwijl we lekker aan het rijden zijn wat vervelende gevolgen kan hebben zeker als het alarm voorzien is van een onderbreking op b.v. de ontsteking. Problemen ontstaan ook vaak door slechte inbouw van het alarm.

Vanaf heden moet elk motorfietsbedrijf dat een SCM gekeurd alarm wil installeren getraind worden via INNOVAM (opleidingsinstituut voor auto- en motorfiets bedrijven) en aan bepaalde eisen voldoen om een SCM alarm te mogen inbouwen. Deze motorfietsbedrijven moeten de motorfiets bij welke een alarm is ingebouwd ook aanmelden bij de SCM en nadat het SCM alarm is ingebouwd ook afmelden. Net als bij een APK keuring kan het inbouwbedrijf worden gekontroleerd of het SCM alarm geheel volgens de SCM regels is ingebouwd. Dit is gedaan voor de bescherming van de klant want in de praktijk blijkt dat veel alarmstoringen komen door losse stekkers, doorgesleten draadjes etc. De exacte regels van inbouw kan ik niet zeggen aangezien er voor geheimhouding getekend is.

Elk SCM alarm is uitvoerig gekeurd bij TNO en is te herkennen aan het oranje SCM/TNO-zegel op de centrale controle- en regeleenheid(CCS). Op de zegel staat een nummer, TNO heeft alle alarmen gekeurd volgens keuringsvoorschrift MF-01. Deze klasse bestaat uit :

  • een dubbele automatische inschakelende blokkering

  • detectie positieverandering

  • akoestische signalering d.m.v. noodstroomsirene

  • optische signalering d.m.v.richtingaanwijzers of verlichting

  • gecodeerde verbinding tussen CCS en sirene

 • een of meerdere accessoirelussen (optie)Bovenstaande mogelijkheden zeggen iets over de mogelijkheden van het SCM alarm maar niets over de kwaliteit. Ook dit is door TNO uitvoerig getest. Schokproeven, trilproeven, zelfs instralingsproeven worden gedaan om te kijken of het alarm storingsvrij kan functioneren (Jomanda wordt bij deze gelijk bedankt). De stralingsproeven worden gedaan omdat een ontsteking nogal wat rondstrooid. Ook moet het alarm functioneren onder extreme weersomstandigheden (koud, heet, nat.).Belangrijk is ook dat er wordt geeisd dat het stroomverbruik maximaal 4,0 mA is welke niet extreem hoog is zodat een alarm inbouw niet gelijk inhoud dat je accu na 3 dagen niet rijden gelijk leegloopt. Voor de afstandbedieningen wordt vanaf 1-7-97 geeisd dat de uitgezonden code automatisch wijzigt, de zogenaamde rolling code. Dit maakt het onderscheppen van het signaal onbruikbaar.

Een van de blokkeringen werkt op het start relais, de andere op de onsteking of geschakelde plus. Vanwege de veiligheid van de rijder is de tweede onderbreking fail-safe. D.w.z. dat wanneer de voedingsspanning van de CCS tijdens het rijden wegvalt, de blokkering niet mag worden onderbroken. De startmotoronderbreking mag wel worden onderbroken tijdens het rijden.

Ook eist SCM bepaalde verbindingen van de draden van het alarm welke sterk en vooral waterdicht en corrosiebestendig zijn. Ook hebben alle draden dezelfde kleur zodat het voor de dief moeilijker wordt uit te zoeken welke draad wat is.

Nadat een SCM alarm is ingebouwd en goedgekeurd ontvangt de klant een certificaat met 4 kopieen. Een voor de verzekeringsmaatschappij, een voor het inbouwbedrijf, en een voor de klant, en als laatste een eventueel voor SCM als het inbouwbedrijf het niet lukt om het alarm aan te melden met de computer (dan voldoet de ouderwetse envelop met postzegel ook).

Op het formulier van de klant staan 5 hokjes. Hierop wordt de verplichte jaarlijkse keuring op aangetekend. Uiteraard moet dit weer gebeuren bij een SCM inbouwbedrijf. De motorfiets moet ook voorzien worden van een driehoekige sticker welke de dief waarschuwd dat deze motor is voorzien van een SCM alarm.

De nu in de handel verkrijgbare SCM gekeurde alarms zijn dmv opties ook nog uit te breiden dmv beveiliging van de helm en zelfs gekoppeld aan de garage deur maar onderling ontlopen de bekende merken qua opties en uitbreidingsmogelijkheden elkaar niet.

Conclusie: jeemig de peemig, wat een gel.l allemaal maar ja in de praktijk is het nu eenmaal zo dat de verzekeringsmaatschappijen vanaf ongeveer nu een SCM goedgekeurd alarm eist bij het tegen diefstal verzekeren van een motorfiets boven de 15.000 euro. In ieder geval wordt door de controle op de alarmsystemen de kwaliteit een stuk beter en zal het probleem van lege accu's ook minder zijn (4 mA is erg laag). Het kopen van een SCM alarm houdt in ieder geval in dat je een goed alarm koopt. Dat mag ook wel want de prijs met inbouw (dit moet je dus laten inbouwen !) kost ongeveer 500 euro.

Tracking en alarm

Wat we van zeer dure auto's al kennen, komt nu ook naar de wereld van de motorfietsen: een anti-diefstal alarm, aangevuld met tracking van het voertuig via GPS. Phantom Tracking Security Systems in de VS heeft voor Harley-Davidson een systeem ontwikkeld, dat ook op andere merken kan worden gemonteerd.

Het alarmsysteem is net als alle andere moderne alarmsystemen voorzien van een start-onderbreker en een bewegingsdetector. Zo ver niets bijzonders, echter het systeem heeft tevens een GSM/GPRS zender, een GPS ontvanger en Bluetooth/ZigBee technologie aan boord. Hiermee kan het systeem, als het een beweging van de motorfiets detecteert, via een GSM verbinding de exacte positie van het voertuig doorgeven aan de alarmcentrale van het bedrijf. Desgewenst krijgt je zelf ook een bericht op de afstandsbediening van het alarm.

Ook kan de software een crash detecteren. In dit geval wordt de centrale opgeroepen om de hulpdiensten te bellen en kunnen zij de exacte locatie van het voertuig doorgeven aan deze hulpdiensten. Op dit moment wordt het product alleen ondersteund in Mexico, de VS en Canada. Dit heeft met name te maken met de ondersteuning van de alarmcentrale van het bedrijf.